Blok I. Poznaj, żeby zrozumieć – Typologia Klienta
- Typologia wg kolorów
- Typologia – osobowości, temperamenty
- Wykorzystanie typologii w sprzedaży i obsłudze Klienta
Blok II. Wiek Klienta ma znaczenie – Generacja X, Y, Z
- Charakterystyka i decyzje zakupowe pokolenia Z
- Charakterystyka i decyzje zakupowe pokolenia Y
- Charakterystyka i decyzje zakupowe pokolenia X
- Wielopokoleniowość – różnice w komunikacji
- Wykorzystanie wielopokoleniowości w sprzedaży i obsłudze Klienta
Blok III. Zespół to też różnorodność
- Zgrany zespół to zadowolony Klient
- Jak wykorzystać potencjał „kolorów” w zespole
Blok IV. Re(we)lacyjna sprzedaż i obsługa Klienta
- Przywitanie i pierwsze wrażenie
- Zamówienie i rekomendacja
- Sprawdzenie zadowolenia Klienta
- Dosprzedaż – zwiększenie zysków firmy
- Pożegnanie wstępem do kolejnej wizyty
Blok V. Savoir-vivre w sprzedaży i obsłudze Klienta
- Standardy obsługi klienta w gastronomii i hotelarstwie
Blok III. Techniki sprzedaży
- Techniki sprzedaży
- Sprzedaż improwizowana
BLOK IV. Podsumowanie
Scenki z wykorzystaniem wiedzy zdobytej w I i II dniu szkolenia